Artikels

Physical coach Erik Roex ruilt KBVB voor Standard Luik

Erik Roex, voormalig physical coach van de Rode Duivels, heeft een contract voor twee jaar getekend als conditietrainer bij Standard Luik.

Roex verlaat na zes jaar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. In 2010 werd Roex door toenmalig bondscoach Georges Leekens in de sportieve staf van de Rode Duivels opgenomen. Ook onder huidig bondscoach Marc Wilmots waakte Roex over de fysieke paraatheid van de Duivels, tot hij in aanloop van het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië aan de kant geschoven werd. Vanaf dat moment werkte de Limburger bij de jeugdselecties van de KBVB. Samen met Bob Browaeys, bondscoach van de U17, pakte hij vorig jaar brons op het WK in Chili. Daniel Van Buyten, ex-Rode Duivel en de nieuwe sterke man bij Standard, haalt na keepertrainer Philippe Vande Walle nu een tweede ex-lid uit de staf van de Rode Duivels naar Standard.
In het verleden was Roex ook al bij Lanaken, Patro Eisden, Sint-Truiden, Charleroi en Racing Genk aan de slag.

Hln – 14 juni 2016 (bekijk hier het online verslag)

 

Infosessie: “Diabetes een stapje voor”

Christelijke mutualiteit – 2 juni 2015 (bekijk hier het online verslag)

 

“Fit aan de aftrap en fit weer naar huis”

Conditietrainer Erik Roex stoomt Rode Duivels klaar om het WK in Brazilië te halen

Daniel Van Buyten (rechts) sloot weer aan bij de Rode Duivels via een individuele trainingssessie met physical coach Erik RoexDe Rode Duivels worden in hun kwalificatietocht naar het WK in Brazilië begeleid door een staf van negentien personen. Van T1 Marc Wilmots over teamcoördinator Piet Erauw tot perschef Stefan Van Loock, ze leveren allemaal hun bijdrage in het raderwerk dat de Rode Duivels omkadert. Conditietrainer en coördinator van het departement fysieke voorbereiding van de Voetbalbond is Limburger Eric Roex uit Lanaken. “Ervoor zorgen dat internationals fit aan de aftrap komen en daarna weer fit naar hun club vertrekken is onze taak,” zegt Roex. Erik Roex was conditietrainer bij Patro Eisden, STVV, Charleroi en KRC Genk voor hij bij de Rode Duivels aan de slag ging. “Ere wie ere toekomt,” zegt Roex, “Het was Georges Leekens die zich als bondscoach wilde omringen met specialisten in verschillende disciplines. Voor de conditietrainingen kwam hij bij mij terecht. Leekens wilde van het Sporttechnisch Centrum in Tubize ook het trainings- en testcentrum maken voor al de ploegen van de bond. Voor de nationale jeugdploegen, maar ook voor de dames en voor Futsal. Het was de bedoeling dat ik daar op termijn het conditionele voor al die ploegen zou stroomlijnen.” Mooie plannen maar die werden pas concreet toen er van uit Saudi-Arabië interesse was voor Erik Roex. “Een jaar geleden kreeg ik van uit Saoedi Arabië een aanbod om in een groot project te stappen met tien conditietrainers. Ik zegde in eerste instantie toe omdat ik de belofte kreeg dat ik me zou mogen vrijmaken voor de interlands en de stages van de Rode Duivels. Marc Wilmots en de mensen van de bond gingen akkoord met die constructie. Op maandag gaf ik mijn ja woord en op woensdag zou ik de garanties krijgen dat ze me zouden vrijgeven voor de Rode Duivels. Die garanties kreeg ik niet op tijd, zodat ik de deal terug afblies. Amper 24 uur later kreeg ik een nieuw voorstel van Steven Martens en Philippe Collin van de voetbalbond. Ze boden me een parttime job aan. Naast mijn werk bij de Rode Duivels werd ik ook verantwoordelijk voor de fysieke voorbereiding van al de nationale jeugdploegen, van de vrouwenploeg en van het Futsal. Er werd me ook gevraagd om samen met Cédric Lehance, de conditietrainer van de nationale beloften, voorstellen te formuleren om in Tubize een nationaal trainings- en testcentrum uit te bouwen. Een centrum waar ook de clubs beroep op kunnen doen, waar opleidingen voor conditietrainers wordt gegeven naar analogie met de Pro License voor de trainers. Zo hoort het ook vind ik. De tijd dat de clubs naar de bond moesten stappen is voorbij. Het is de bond die zijn service aan de clubs moet aanbieden. Op 1 juli 2012 stapte ik in mijn nieuwe job bij de bond. Dat kon omdat ik net gepensioneerd was als docent LO aan de KHLim in Hasselt.”

Wat houdt je job bij de Rode Duivels concreet in. Wat moeten de voetballiefhebbers er zich bij voorstellen?

“Er is mijn lopend werk als conditietrainer bij de Rode Duivels. Communicatie met de clubs die de internationals leveren, is daarbij heel belangrijk. Ik ben op die van Sint-Petersburg na (nvdr de club van Lombaerts en Witsel waarmee Roex tevergeefs contact zocht) al de conditietrainers van de clubs waar onze Rode Duivels spelen gaan opzoeken. Dat doe ik minstens een keer per jaar, ook in het buitenland. Het zorgt voor persoonlijk contact. Ik heb hen uitgelegd waar we mee bezig zijn als hun spelers worden opgeroepen. Op hun beurt bezorgen ze mij actuele informatie over de fitheid van hun spelers. Na iedere stage van de Rode Duivels krijgen zij van mij een individueel rapportje per speler. Daar staat alles in wat ze tijdens de stage aan trainingsarbeid verricht hebben. Ze krijgen ook al de gegevens die we via polar of gps in kaart hebben gebracht. Ajax heeft ons voor die terugkoppeling al gecomplimenteerd. Wij zijn volgens Ajax het enige land dat de info over de spelers zo gedetailleerd doorspeelt naar de clubs.”

Als een Rode Duivel bij de selectie komt, weet je dus al op voorhand hoe fit hij is?

“Klopt. We hebben een spelervolgsysteem. Op basis van de informatie die we van de clubs krijgen, kunnen we de trainingen bij de Rode Duivels periodiseren en individualiseren. Een speler die vermoeid dreigt te geraken of last heeft van kleine letsels, krijgt tijd voor recuperatie en een individueel programma en sluit pas later bij de groep aan. Een speler die zondagavond nog voor zijn club heeft gevoetbald en pas maandag in de loop van de dag bij de Rode Duivels arriveert, mag het de eerste dagen rustiger aandoen dan een speler die al op vrijdagavond moest voetballen.”

De Rode Duivels zijn uitzonderlijke voetballers. Zijn het ook topatleten?

“Dat zijn ze inderdaad. Hun technische bagage hebben ze voor een groot stuk met hun geboorte meegekregen. Door veel te trainen hebben ze door de jaren heen hun atletisch en fysiek vermogen aardig opgebouwd. Dat hangt samen met hun levensstijl. Ik constateer telkens weer dat onze spelers die uit het buitenland komen erg professioneel met voetbal bezig zijn en een grote persoonlijkheid hebben. Het is zeer aangenaam om met hen te werken.”

Merk je wat de conditie betreft verschillen tussen een speler die uit de Premier League komt en eentje die uit de Bundesliga komt?

“Grote verschillen in fysieke paraatheid zijn zeker niet. Iedereen vult het conditionele wel op zijn eigen manier in. In de Bundesliga wordt veel aandacht aan het fysiek vermogen van een voetballer besteed. In de Premier League zijn er trainers die vinden dat er langer en harder moet getraind worden om sterker te worden. Dat is niet optimaal want recuperatie, rust en voeding zijn minstens even belangrijk.”

Die spelers zijn al in topconditie als ze bij de Rode Duivels aankomen. Wat kan jij daar nog aan toevoegen?

“In het geval van zo een vriendschappelijke match zoals nu tegen Frankrijk, als de spelers maar drie dagen op voorhand beschikbaar zijn, kan ik aan de fysieke opbouw niets meer toevoegen. Belangrijk is dan dat ik via de clubs de actuele info van zo een speler aangeleverd krijg. Dan kunnen we de speler in overleg met de trainers en de medische staf een trainingsprogramma op maat geven bij de Rode Duivels. Allemaal om hem zo fit mogelijk aan de aftrap te krijgen en hem daarna zo fit mogelijk weer bij zijn club af te leveren. Wij zien het als een persoonlijke tekortkoming als een Rode Duivel bij ons een spierletsel oploopt. Dan hebben we hem onvoldoende voorbereid.”

Als de Rode Duivels het WK halen, moet je ze in Brazilië na een loodzwaar seizoen weer fit aan de start van het tornooi brengen?

“In dat verband was onze stage in de States waar we de match tegen Servië gingen voorbereiden erg nuttig. Die interland moest drie weken na afloop van de competitie in België worden gespeeld. We hebben de spelers onmiddellijk na de competitie samengeroepen en hen in de States een dag of vier relatieve rust gegeven. Maar er was toch altijd een training per dag. Voor de rest werd veel aandacht besteed aan rust en recuperatie, ontspanning en teambuilding. Spelers die langer in actie waren bij hun club als Thibaut Courtois en Daniël Van Buyten hebben we daarna op een systematische manier ingepast in het trainingsschema. Uit die stage in de States hebben we nuttige informatie gehaald om ons voor te bereiden op het WK in Brazilië… als we zo ver geraken.”

Zit het voetbal qua belasting niet aan zijn top. Een international speelt al snel 60 à 65 matchen op topniveau en moet dan op het einde van het seizoen nog eens schitteren op een EK of een WK?

“Het voetbal zit inderdaad tegen zijn limieten aan. Er is zelfs geen plaats meer op de kalender om nog extra matchen te programmeren. Vooral voor spelers die nog eens ver doorstoten in de Europese competities wordt de belasting heel zwaar. Maar ik kan er echt geen cijfer op plakken hoeveel matchen een speler per jaar aankan. Ik heb wel met grote ogen gekeken naar het werk van Raymond Verheijen conditietrainer bij Guus Hiddink toen die bondscoach van Zuid-Korea, Australië en Rusland was. Het was frappant dat die spelers ondanks een zwaar seizoen 90 minuten konden blijven lopen op het WK. Ze hadden ook nauwelijks last van overbelastingsblessures, wat er op wees dat er niets was fout gelopen in de voorbereiding. Verheyen heeft een heel knap periodiseringsplan in elkaar gestoken. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan rust en recuperatie en een geleidelijke trainingsopbouw.”

De Rode Duivels hebben bij hun clubs net een zwaar voorbereidingsprogramma achter de rug. Ze spelen ook al Europees en daar komen in het begin van het seizoen dan nog eens de interlands tegen Frankrijk en Schotland bovenop. Van het goede te veel?

“Ik vind die oefenmatch van woensdag tegen Frankrijk heel nuttig. Het is al weer twee maanden geleden dat de groep nog samen was. Het is ook een noodzakelijke voorbereiding op die belangrijke WK-interland op 6 september in Schotland. De UEFA heeft woensdag 14 augustus vrijgemaakt om interlands te spelen. Was dat niet het geval, dan zou er op die dag wel een of andere competitie geprogrammeerd zijn. De jongste tien jaar heeft het voetbal stappen vooruit gezet wat fysieke en conditionele begeleiding betreft. We hebben onze achterstand ingehaald en hebben zelfs voorsprong genomen op andere sporttakken. Een speler die zijn job honderd procent goed doet, hard traint als het moet, rust als hem dat gevraagd wordt en eet en drinkt wat hem wordt voorgeschreven, kan wel wat hebben. En dan blijft het mogelijk dat voetballers ondanks een overladen kalender op een EK of een WK nog eens pieken.”

Luc Martens

BvL – juli 2013

Copyright “Physical Pro – Move+” © 2018. All Rights Reserved.

logo klein transparant

Webdesign © WiThService.be

Artikels

Physical coach Erik Roex ruilt KBVB voor Standard Luik

Erik Roex, voormalig physical coach van de Rode Duivels, heeft een contract voor twee jaar getekend als conditietrainer bij Standard Luik.

Roex verlaat na zes jaar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. In 2010 werd Roex door toenmalig bondscoach Georges Leekens in de sportieve staf van de Rode Duivels opgenomen. Ook onder huidig bondscoach Marc Wilmots waakte Roex over de fysieke paraatheid van de Duivels, tot hij in aanloop van het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië aan de kant geschoven werd. Vanaf dat moment werkte de Limburger bij de jeugdselecties van de KBVB. Samen met Bob Browaeys, bondscoach van de U17, pakte hij vorig jaar brons op het WK in Chili. Daniel Van Buyten, ex-Rode Duivel en de nieuwe sterke man bij Standard, haalt na keepertrainer Philippe Vande Walle nu een tweede ex-lid uit de staf van de Rode Duivels naar Standard.
In het verleden was Roex ook al bij Lanaken, Patro Eisden, Sint-Truiden, Charleroi en Racing Genk aan de slag.

Hln – 14 juni 2016 (bekijk hier het online verslag)

 

Infosessie: “Diabetes een stapje voor”

Christelijke mutualiteit – 2 juni 2015 (bekijk hier het online verslag)

 

“Fit aan de aftrap en fit weer naar huis”

Conditietrainer Erik Roex stoomt Rode Duivels klaar om het WK in Brazilië te halen

Daniel Van Buyten (rechts) sloot weer aan bij de Rode Duivels via een individuele trainingssessie met physical coach Erik RoexDe Rode Duivels worden in hun kwalificatietocht naar het WK in Brazilië begeleid door een staf van negentien personen. Van T1 Marc Wilmots over teamcoördinator Piet Erauw tot perschef Stefan Van Loock, ze leveren allemaal hun bijdrage in het raderwerk dat de Rode Duivels omkadert. Conditietrainer en coördinator van het departement fysieke voorbereiding van de Voetbalbond is Limburger Eric Roex uit Lanaken. “Ervoor zorgen dat internationals fit aan de aftrap komen en daarna weer fit naar hun club vertrekken is onze taak,” zegt Roex. Erik Roex was conditietrainer bij Patro Eisden, STVV, Charleroi en KRC Genk voor hij bij de Rode Duivels aan de slag ging. “Ere wie ere toekomt,” zegt Roex, “Het was Georges Leekens die zich als bondscoach wilde omringen met specialisten in verschillende disciplines. Voor de conditietrainingen kwam hij bij mij terecht. Leekens wilde van het Sporttechnisch Centrum in Tubize ook het trainings- en testcentrum maken voor al de ploegen van de bond. Voor de nationale jeugdploegen, maar ook voor de dames en voor Futsal. Het was de bedoeling dat ik daar op termijn het conditionele voor al die ploegen zou stroomlijnen.” Mooie plannen maar die werden pas concreet toen er van uit Saudi-Arabië interesse was voor Erik Roex. “Een jaar geleden kreeg ik van uit Saoedi Arabië een aanbod om in een groot project te stappen met tien conditietrainers. Ik zegde in eerste instantie toe omdat ik de belofte kreeg dat ik me zou mogen vrijmaken voor de interlands en de stages van de Rode Duivels. Marc Wilmots en de mensen van de bond gingen akkoord met die constructie. Op maandag gaf ik mijn ja woord en op woensdag zou ik de garanties krijgen dat ze me zouden vrijgeven voor de Rode Duivels. Die garanties kreeg ik niet op tijd, zodat ik de deal terug afblies. Amper 24 uur later kreeg ik een nieuw voorstel van Steven Martens en Philippe Collin van de voetbalbond. Ze boden me een parttime job aan. Naast mijn werk bij de Rode Duivels werd ik ook verantwoordelijk voor de fysieke voorbereiding van al de nationale jeugdploegen, van de vrouwenploeg en van het Futsal. Er werd me ook gevraagd om samen met Cédric Lehance, de conditietrainer van de nationale beloften, voorstellen te formuleren om in Tubize een nationaal trainings- en testcentrum uit te bouwen. Een centrum waar ook de clubs beroep op kunnen doen, waar opleidingen voor conditietrainers wordt gegeven naar analogie met de Pro License voor de trainers. Zo hoort het ook vind ik. De tijd dat de clubs naar de bond moesten stappen is voorbij. Het is de bond die zijn service aan de clubs moet aanbieden. Op 1 juli 2012 stapte ik in mijn nieuwe job bij de bond. Dat kon omdat ik net gepensioneerd was als docent LO aan de KHLim in Hasselt.”

Wat houdt je job bij de Rode Duivels concreet in. Wat moeten de voetballiefhebbers er zich bij voorstellen?

“Er is mijn lopend werk als conditietrainer bij de Rode Duivels. Communicatie met de clubs die de internationals leveren, is daarbij heel belangrijk. Ik ben op die van Sint-Petersburg na (nvdr de club van Lombaerts en Witsel waarmee Roex tevergeefs contact zocht) al de conditietrainers van de clubs waar onze Rode Duivels spelen gaan opzoeken. Dat doe ik minstens een keer per jaar, ook in het buitenland. Het zorgt voor persoonlijk contact. Ik heb hen uitgelegd waar we mee bezig zijn als hun spelers worden opgeroepen. Op hun beurt bezorgen ze mij actuele informatie over de fitheid van hun spelers. Na iedere stage van de Rode Duivels krijgen zij van mij een individueel rapportje per speler. Daar staat alles in wat ze tijdens de stage aan trainingsarbeid verricht hebben. Ze krijgen ook al de gegevens die we via polar of gps in kaart hebben gebracht. Ajax heeft ons voor die terugkoppeling al gecomplimenteerd. Wij zijn volgens Ajax het enige land dat de info over de spelers zo gedetailleerd doorspeelt naar de clubs.”

Als een Rode Duivel bij de selectie komt, weet je dus al op voorhand hoe fit hij is?

“Klopt. We hebben een spelervolgsysteem. Op basis van de informatie die we van de clubs krijgen, kunnen we de trainingen bij de Rode Duivels periodiseren en individualiseren. Een speler die vermoeid dreigt te geraken of last heeft van kleine letsels, krijgt tijd voor recuperatie en een individueel programma en sluit pas later bij de groep aan. Een speler die zondagavond nog voor zijn club heeft gevoetbald en pas maandag in de loop van de dag bij de Rode Duivels arriveert, mag het de eerste dagen rustiger aandoen dan een speler die al op vrijdagavond moest voetballen.”

De Rode Duivels zijn uitzonderlijke voetballers. Zijn het ook topatleten?

“Dat zijn ze inderdaad. Hun technische bagage hebben ze voor een groot stuk met hun geboorte meegekregen. Door veel te trainen hebben ze door de jaren heen hun atletisch en fysiek vermogen aardig opgebouwd. Dat hangt samen met hun levensstijl. Ik constateer telkens weer dat onze spelers die uit het buitenland komen erg professioneel met voetbal bezig zijn en een grote persoonlijkheid hebben. Het is zeer aangenaam om met hen te werken.”

Merk je wat de conditie betreft verschillen tussen een speler die uit de Premier League komt en eentje die uit de Bundesliga komt?

“Grote verschillen in fysieke paraatheid zijn zeker niet. Iedereen vult het conditionele wel op zijn eigen manier in. In de Bundesliga wordt veel aandacht aan het fysiek vermogen van een voetballer besteed. In de Premier League zijn er trainers die vinden dat er langer en harder moet getraind worden om sterker te worden. Dat is niet optimaal want recuperatie, rust en voeding zijn minstens even belangrijk.”

Die spelers zijn al in topconditie als ze bij de Rode Duivels aankomen. Wat kan jij daar nog aan toevoegen?

“In het geval van zo een vriendschappelijke match zoals nu tegen Frankrijk, als de spelers maar drie dagen op voorhand beschikbaar zijn, kan ik aan de fysieke opbouw niets meer toevoegen. Belangrijk is dan dat ik via de clubs de actuele info van zo een speler aangeleverd krijg. Dan kunnen we de speler in overleg met de trainers en de medische staf een trainingsprogramma op maat geven bij de Rode Duivels. Allemaal om hem zo fit mogelijk aan de aftrap te krijgen en hem daarna zo fit mogelijk weer bij zijn club af te leveren. Wij zien het als een persoonlijke tekortkoming als een Rode Duivel bij ons een spierletsel oploopt. Dan hebben we hem onvoldoende voorbereid.”

Als de Rode Duivels het WK halen, moet je ze in Brazilië na een loodzwaar seizoen weer fit aan de start van het tornooi brengen?

“In dat verband was onze stage in de States waar we de match tegen Servië gingen voorbereiden erg nuttig. Die interland moest drie weken na afloop van de competitie in België worden gespeeld. We hebben de spelers onmiddellijk na de competitie samengeroepen en hen in de States een dag of vier relatieve rust gegeven. Maar er was toch altijd een training per dag. Voor de rest werd veel aandacht besteed aan rust en recuperatie, ontspanning en teambuilding. Spelers die langer in actie waren bij hun club als Thibaut Courtois en Daniël Van Buyten hebben we daarna op een systematische manier ingepast in het trainingsschema. Uit die stage in de States hebben we nuttige informatie gehaald om ons voor te bereiden op het WK in Brazilië… als we zo ver geraken.”

Zit het voetbal qua belasting niet aan zijn top. Een international speelt al snel 60 à 65 matchen op topniveau en moet dan op het einde van het seizoen nog eens schitteren op een EK of een WK?

“Het voetbal zit inderdaad tegen zijn limieten aan. Er is zelfs geen plaats meer op de kalender om nog extra matchen te programmeren. Vooral voor spelers die nog eens ver doorstoten in de Europese competities wordt de belasting heel zwaar. Maar ik kan er echt geen cijfer op plakken hoeveel matchen een speler per jaar aankan. Ik heb wel met grote ogen gekeken naar het werk van Raymond Verheijen conditietrainer bij Guus Hiddink toen die bondscoach van Zuid-Korea, Australië en Rusland was. Het was frappant dat die spelers ondanks een zwaar seizoen 90 minuten konden blijven lopen op het WK. Ze hadden ook nauwelijks last van overbelastingsblessures, wat er op wees dat er niets was fout gelopen in de voorbereiding. Verheyen heeft een heel knap periodiseringsplan in elkaar gestoken. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan rust en recuperatie en een geleidelijke trainingsopbouw.”

De Rode Duivels hebben bij hun clubs net een zwaar voorbereidingsprogramma achter de rug. Ze spelen ook al Europees en daar komen in het begin van het seizoen dan nog eens de interlands tegen Frankrijk en Schotland bovenop. Van het goede te veel?

“Ik vind die oefenmatch van woensdag tegen Frankrijk heel nuttig. Het is al weer twee maanden geleden dat de groep nog samen was. Het is ook een noodzakelijke voorbereiding op die belangrijke WK-interland op 6 september in Schotland. De UEFA heeft woensdag 14 augustus vrijgemaakt om interlands te spelen. Was dat niet het geval, dan zou er op die dag wel een of andere competitie geprogrammeerd zijn. De jongste tien jaar heeft het voetbal stappen vooruit gezet wat fysieke en conditionele begeleiding betreft. We hebben onze achterstand ingehaald en hebben zelfs voorsprong genomen op andere sporttakken. Een speler die zijn job honderd procent goed doet, hard traint als het moet, rust als hem dat gevraagd wordt en eet en drinkt wat hem wordt voorgeschreven, kan wel wat hebben. En dan blijft het mogelijk dat voetballers ondanks een overladen kalender op een EK of een WK nog eens pieken.”

Luc Martens

BvL – juli 2013

Copyright “Physical Pro – Move+” © 2018. All Rights Reserved.

logo klein transparant

Webdesign © WiThService.be